Brazília legalizálja a crypto fizetéseket, porondon a Bitcoin elfogadása

Brazília legalizálja a crypto fizetéseket, porondon a Bitcoin elfogadása

Jair Bolsonaro, Brazília elnöke aláírta azt a törvényt, amely legalizálja és szabályozza a Bitcoin (BTC) és más kriptovaluták fizetési lehetőségként való használatát az országban.

Bolsonaro aláírta azt a törvényjavaslatot, amely a szövetségi kormány hivatalos lapja szerint hivatalos és teljes keretet teremtett az országban a “virtuális valuták” kereskedelmére és használatára Brazíliában. A kongresszus által korábban jóváhagyott törvényt szerdán írták alá, és csütörtökön hozták nyilvánosságra.

Ebben az állt, hogy,

“E törvény alkalmazásában virtuális eszköznek minősül az érték olyan digitális ábrázolása, amely elektronikus úton kereskedhető vagy átruházható, és amelyet fizetésre vagy befektetési célokra használnak”.

Ebbe tehát nem tartoznak bele a nemzeti és külföldi valuták, az elektronikus valuták, a bizonyos előnyöket és szolgáltatásokat nyújtó eszközök (például a hűségprogramok pontjai és jutalmai), valamint az értékpapírok és a pénzügyi eszközök.

A dokumentum hozzáteszi, hogy,

“A virtuális eszközszolgáltatók csak a szövetségi államigazgatási szerv vagy szervezet előzetes engedélyével működhetnek az országban”.

Ami a kriptovalutákkal kapcsolatos illegális cselekményeket illeti, a törvényjavaslat szerint az elkövetőket illetékkel és akár nyolc év börtönnel is büntetik majd.

“A büntetés 1/3-ról (egyharmadról) 2/3-ra (kétharmadra) emelkedik, ha a jelen törvényben meghatározott bűncselekményeket ismételten, bűnszervezeten keresztül vagy virtuális eszközök felhasználásával követik el” – tette hozzá.

Az új törvény a hivatalos kihirdetésétől számított 180 nap múlva lép hatályba.

A brazil központi bank (BCB) és az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (CVM néven ismert) várhatóan együttműködik majd a piac felügyeletében, de eltérő szerepkörökkel: a BCB a fizetésre használt kriptókra koncentrálna, míg a CVM a befektetési eszközként használt kriptókat tartaná szemmel. A felügyelőként eljáró kormányzati szerveket azonban még nem választották ki.

Amint arról korábban decemberben beszámoltunk, a brazil központi bank “közzétett egy határozatot”, amely létrehozta a tokenizációra összpontosító “tárcaközi munkacsoportot”. Ez a csoport “végül szabályozási módosításokat javasolna” a “blokklánc-alapú technológiát használó pénzügyi eszközök nyilvántartására, letétkezelésére, kereskedésére és elszámolási tevékenységére” vonatkozóan.

Míg a BCB nem éppen kripto-barát, a CVM korábban a kriptószabályozással kapcsolatban laissez-faire hozzáállást akart követni, de az elmúlt hónapokban megfordította ezt a politikát – és ehelyett el akarja kezdeni a szektor ellenőrzését.

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek
Bevamatech

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!