USB-C csatlakozóra vált az iPhone

Mi történt? Az Apple azt mondja, hogy eleget tesz egy európai törvénynek, amely arra kényszeríti az iPhone-t, hogy a Lightning portról USB-C-re váltson. A cupertinói vezető nem mondta meg, hogy pontosan mikor történik meg a váltás, és azt sem erősítette meg, hogy az EU-n kívül értékesített iPhone-okba is bekerül-e a csatlakozó.

Mivel az uniós törvény, amely előírja, hogy 2024-ig minden tölthető kiselektronika az USB-C szabvánnyal legyen felszerelve, a figyelem arra a vállalatra irányult, amelyet ez a leginkább érint: Az Apple.

A témát Joanna Stern, a The Wall Street Journal munkatársa vetette fel az Apple marketingvezetőjével, Greg Joswiakkal és Craig Federighi szoftverügyi alelnökkel folytatott beszélgetés során a kiadvány Tech Live konferenciáján a kaliforniai Laguna Beachen. Arra a kérdésre, hogy az Apple lecserélné-e a Lightning portot az iPhone-ban, Joswiak azt mondta: “nyilvánvalóan meg kell felelnünk; nincs más választásuk”.

Joswiakot arról is megkérdezték, hogy a fogyasztók mikor számíthatnak a váltásra. “Az európaiak diktálják az időzítést az európai vásárlók számára” – mondta. A törvény kimondja, hogy 2024-ig minden, a régióban értékesített elektronikus eszköznek USB-C töltőporttal kell rendelkeznie.

Nem meglepő módon Joswiak nem tűnt túlságosan boldognak az Apple kényszerített helyzete miatt. Megjegyezte, hogy az európai hatóságok egykor azt akarták, hogy az Apple alkalmazza a Micro-USB-t, arra hivatkozva, hogy sem a Lightning, sem az USB-C nem lett volna feltalálva, ha a váltás megtörtént volna.

Az Apple vezetője azt is elmondta, hogy a Lightningról az USB-C-re való áttérés az e-hulladék túltermeléséhez vezetne, ami éppen az ellenkezője annak, amit az Európai Unió állít.

Érdekes módon Joswiak nem volt hajlandó megmondani, hogy az USB-C-s iPhone-okat az EU-n kívül is árulnák-e. Azt is javasolta, hogy a levehető kábeleket használó töltőbrickek megoldják a szabványosítás kérdését.

Az Apple már számos készülékét, köztük az iPadeket és a MacBookokat is átállította a Lightningról az USB-C-re, és a hírek szerint jövőre egy olyan iPhone-t ad ki, amely az USB-C töltési szabványt használja.

Joswiak a konferencián a metaversenyről is beszélt, mondván, hogy ez egy “szó, amit soha nem fogok használni”. Ez azután történt, hogy a Canalys piackutató cég azt jósolta, hogy a legtöbb üzleti projekt ebben a virtuális birodalomban 2025-re bezárul.

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek
Bevamatech

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!