Miért éri meg NVME SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. Így a nagy adattömeget feldolgozó alkalmazások terjedésével a fogyasztók és a vállalatok is nagy teljesítményű megoldásokat, és ennek megfelelően nagy tárolókapacitást keresnek. Itt jön a képbe az NVMe SSD.

De vajon mit tud, amit a korábbi protokollok nem, és miért érdemes ilyet használnunk? Ennek járt utána a Kingston Technology szakértője.

Az NVMe előretörése

„Nemrég még a SATA (Serial Advanced Technology Attachment) volt az uralkodó protokoll, amely a hagyományos SSD-kel és merevlemezekkel működött együtt. A nemfelejtő memóriák elterjedésével azonban a piac elmozdult egy új típusú technológia felé: az NVMe (Non-Volatile Memory Express) néven ismert új adattárolási protokoll javítja a kliensrendszerek – pl. asztali gépek, laptopok és munkaállomások –, a nagyvállalati környezetek és adatközpontok teljesítményét, és egyúttal segít maradéktalanul kiaknázni a nagy teljesítményű flash-memóriában rejlő lehetőségeket. A nagyvállalati szintű SSD-kkel dolgozó NVMe-meghajtó bevezetése olyan frissítés, amelyre – egyebek mellett – az üzletileg kritikus alkalmazások támogatásához van szükség.  A technológia előretörését jól mutatja, hogy az előrejelzések szerint a globális NVMe-piac mérete 2025-re 163,5 milliárd dollárra nő majd a 2020-as 44,6 milliárd dollárról, ami 29,7%-os éves átlagos növekedési ütemnek felel meg ebben az időszakban” – mondja Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

Az iparágban jelentős változást hozó, kis késleltetésű NVMe megoldások gyorsabban futnak a régebbi SATA és SAS (Serial Attached SCSI) protokolloknál, ezáltal sokféle nagyvállalati és magánfelhasználói rendszernél javítják nemcsak a teljesítményt, de az interoperabilitást, vagyis az eszközök közötti együttműködési képességet is. A PCIe-alapú (Peripheral Components Interconnect Express) SSD-k vezérlési lehetőségeinek és funkcióinak meghatározására készült NVMe gyors népszerűségre tett szert és vált preferált adattárolási protokollá a végfelhasználók és a vállalatok körében – különösen az intenzív adatfeldolgozást végző, és ezért tartósan stabil teljesítményt igénylő tartalomgyártók vagy szervezetek esetében.

SATA vs. NVMe – melyik a nyerő?

A Kingston Technology és a TECH2 közös, átlagfelhasználók között végzett felmérése szerint a válaszadók 61,8 százaléka az NVMe szabványt részesíti előnyben. A SATA-ra szavazók többségénél nincs különösebb oka annak, hogy még nem váltottak, egyszerűen nem foglalkoztak eddig a kérdéssel (19,3 százalék). A kitöltők 17,5 százalékának állítása szerint a laptopjuk kialakítása miatt nem tudnak NVMe-t használni, 15,9 százalék pedig a magasabb ár miatt nem akar még befektetni egy ilyen fejlesztésbe.

 

Az NVMe-re való átállás mellett azonban számtalan érv szól. A legfőbb előny kétségkívül a jobb általános teljesítmény és a nagyobb sebesség. Az SSD-k jellemzően gyorsabb olvasásra és írásra képesek, mint a hagyományos forgó lemezmeghajtók, de NVMe interfész használata esetén írási és olvasási sebességük tovább nő. A SATA interfész korlátai miatt az adattárolás volt a gyors adatátvitelt visszafogó utolsó szűk keresztmetszet, ám a PCIe interfészt használó NVMe megoldások megjelenésével ez már a múlté. Ezt egyértelműen bizonyítja, hogy míg a legtöbb SATA SSD olvasási sebessége 500MB/s körül van, a felső kategóriás NVMe SSD-k akár több, mint 7300MB/s sebesség elérésére képesek.

– 14-szer nagyobb olvasási sebesség a SATA-hoz képest

– 25-ször nagyobb továbbítható adatmennyiség

– 6-szor nagyobb sávszélesség

– Harmadára csökkentett késleltetés

A hatékony flash NAND technológiával megtervezett NVMe többféle formai kialakítást támogat, köztük az M.2, az U.2 és az EDSFF csatlakozási szabványt, ami sokoldalú megoldássá teszi számos tárolóplatform számára, a szerverektől az all-flash tömbökig. Ennek a tárolási protokollnak az egyik fő előnye a közvetlen kommunikáció a processzorral, valamint, hogy lehetővé teszi az adatok olyan elosztását és észszerűsítését, hogy írásuk azonos időben történjen. A több párhuzamos adatfolyam által maximálisan kihasználható a processzor (CPU) és a grafikai processzor (GPU), továbbá huszonötszörösére nő a továbbítható adatok mennyisége a SATA-hoz képest. Ezenkívül az NVMe meghatszorozza a sávszélességet, harmadára csökkenti a késleltetést, valamint többmagos támogatást és hatékony 4K-működést biztosít. Az NVMe emellett számos parancsot tartalmaz az NVMe SSD-kkel való kommunikációhoz, ami gyorsítja az interfészek működését és optimalizálja az SSD-re való adatírás folyamatát. 

 

Ráadásul az NVMe SSD-k energiahatékonyak és kevesebbet fogyasztanak készenléti üzemmódban, ami a rezsiköltségek csökkentésének egy hatékony módja lehet. Emellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek, és együttműködnek az ágazati szabványként elfogadott biztonsági megoldásokkal. A Kingston Technology NVMe meghajtói például a maximális biztonságot garantáló TCG Opal és a 256 bites AES titkosítást is támogatják.

„Sokféle nagy teljesítményű tárolómegoldást kínálunk az új építésű PC-khez, laptopokhoz/notebookokhoz, illetve a tárolórendszerek frissítéséhez. A KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD például a legújabb PCIe 4.0 sebesség mellett nyújt minden eddiginél magasabb szintű teljesítményt. 7000MB/s olvasási/írási sebességének köszönhetően a Tom’s Hardware értékelésében a KC3000 SSD lett »a piac leggyorsabb SSD-je«. A meghajtó 4TB maximális kapacitással érhető el, ami mind a tárkapacitás, mind a sebesség növelésére lehetőséget biztosít. A felhasználók így lépést tarthatnak a legkomolyabb, nagy teljesítményigényű feladatokkal is, és optimálisabb teljesítményt érhetnek el többek közt az olyan szoftveralkalmazásoknál, mint a 3D rendering vagy a 4K+ tartalomkészítés” – emeli ki Kaszál Norbert.

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek
Bevamatech

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!