10 olyan dolog miről nem gondolnád, hogy 3D nyomtatással készült – I. rész

A 3D nyomtatás révén egyre több, a klasszikus dolgoktól eltérő dolog vált elkészíthetővé, illetve az átlag emberek által is elérhetőbbé. A ‘3D nyomtatás‘ mint kifejezés, sokak számára már bizonyára ismerősen csengehet, azt azonban csak kevesen tudják, hogy mekkora potenciál is lakozik benne. Azok számára, akik még nincsenek vele tisztában: a 3D nyomtatás egy olyan gyártási folyamat, melynek során három dimenziós tárgyakat tudunk készíteni – mégpedig digitális fájlokból. A folyamat során rétegek kerülnek egymásra, egészen addig, amíg az adott tárgy el nem készül. Vagyis az eljárás maga egyfajta ellentéte a klasszikus “faragó” eljárásoknak, amikoris egy nagyobb anyagból faragják-vágják ki a célformát, ezzel is megspórolva az anyagveszteséget.

Azonban 3D nyomtatással készült “tárgyak” alatt nem csak a hagyományos értelemben vett, hétköznapi használati eszközökre és termékekre kell gondolni. Elképesztően sokféle alapanyagból lehet a lehető legkülönfélébb dolgokat létrehozni; ezért is kezdte el számos iparág átvenni és adaptálni ezt a technológiát. Jelen cikkünkben ezekből válogattunk nektek össze 10 érdekes példát:

3D nyomtatott ételek? – Lehet, már te is ettél!

Első hallásra azt feltételeznénk, hogy csak olyan speciális ételek készülnek 3D nyomtatva, mint például a NASA asztronautáink elemózsiái. Pedig – főleg Európábanszámos, kereskedelmi forgalomban kapható ételt is 3D nyomtatva csinálnak, példának okáért Hollandiában a mikrós palacsintákat, különféle csokoládéfajtákat, illetve azonos tápértékű, de könnyen rágható ételeket az idősek számára. A 3D nyomtatás által számtalan olyan forma létrehozása vált most lehetővé, melyre korábban eddig kézzel nem volt lehetőség. Az eljárás egyetlen hátránya, hogy a nyomatáshoz felhasználandó összetevőket előbb tészta állagúvá kell alakítani.

(Kép: 3D Printing Industry)

Eltörted a lábad? Nyomtatunk helyette újat!

Az egészségügyben számos helyen hasznosítják már a 3D nyomtatás adta lehetőségeket, például a megkopott, gyenge csontok pótlására egy speciális kerámia porból készítik azok erős, pontos mását.

(Kép: 3D Printing Industry)

Művégtagok személyre szabottan

Alapból egy minőségi művégtag nagyon sokba kerül, időigényes és – amennyiben protézisről van szó – az eredeti testrész eltorzításával jár. Azonban, hála a 3D nyomtatásos technológiának, ma már gyorsan és viszonylag költséghatékonyan lehet személyre szabott művégtagokat készíteni.

Véredények

A 3D nyomtatás révén ma már olyan, a szervezeten belül felbomló tintával készítenek szöveteket, amelyek bőrsejteket tartalmaznak, illetve sajátos struktúrájuk révén képesek potenciális véredényként szolgálni.

(Kép: 3D Printing Industry)

Szívügyekre is van megoldás!

Ez egy olyan elektromos szenzor, amelyet a szívre erősítenek, hogy figyelje a szívritmust, a vér oxigén tartalmát, az artériák állapotát és potenciális veszély esetén is figyelmeztessen.

Ha érdekel még több izgalmas felhasználása a 3D nyomtatónak, akkor kövesd oldalunkat, mert hamarosan jön a cikk folyatatása!

Ha pedig kedvet kaptál a 3D nyomtatáshoz és kipróbálnád, akkor tudd, hogy csak egy 3D nyomtatóra és némi filamentre lesz szükséged, na meg egy jó ötletletre!

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

CraftInuque CRAFTBOT 2 + 10 filaments PLA Devil Design 3D nyomtató – Szürke

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Devil Design ABS-T Filament MABS 1.75mm 1 kg – Kék/Áttetsző

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Devil Design Filament PLA 1.75mm 1 kg – Szürke

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek
Bevamatech

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!